Ιαματικά Λουτρά

Θεραπευτικές πηγές

Τα Καμένα Βούρλα είναι διεθνώς γνωστά για τις ραδιούχες πηγές τους και έχουν καθιερωθεί εδώ και χρόνια -όχι άδικα- ως μια από τις πιο δημοφιλείς λουτροπόλεις της Ελλάδας. Κατά τη μυθολογία, ο Ήφαιστος, μετά από παράκληση της θεάς Αθηνάς, δημιούργησε τις πηγές για να πλένεται και να ανακτά τις δυνάμεις του ο Ηρακλής μετά τους άθλους του. Η οργάνωση των πηγών άρχισε το 1935. Η θερμοκρασία του νερού είναι 40οC. Ενδείκνυται για τη θεραπεία ρευματικών, γυναικολογικών και παθήσεων περιφερειακών νεύρων.

 

Οι ιαματικές πηγές τους κατατάσσονται από τους ειδικούς επιστήμονες στις σημαντικότερες της Ευρώπης. Κυρίως όμως έγιναν γνωστές λόγω της μοναδικής σύστασής τους σε φυσικά μέταλλα, άλατα και ραδόνιο. Δημιουργήθηκαν από τις έντονες γεωλογικές ανακατατάξεις των τεκτονικών πλακών που συνέβησαν κάποτε στο τρίγωνο μεταξύ Εύβοιας, Θερμοπυλών και Καμένων Βούρλων.

 

Βρίσκονται λίγο μακρύτερα από την παραλία, στη ρίζα του όρους Κνημίδα και έχουν επιπλέον την ιδιομορφία της κατάλληλης θερμοκρασίας και θεραπευτικής περιεκτικότητας σε ραδιενέργεια. Τα ιαματικά νερά των πηγών διοχετεύονται στο υδροθεραπευτήριο «Ιπποκράτη» που διαθέτει λουτήρες. Πρώτα θα συναντήσετε τις πηγές «Κουνιαβίτη», αμέσως μετά τις πηγές «Καλλυντικά» και σε λίγα μέτρα τις πηγές «Αφροδίτη» που αναβλύζουν σε μια υποδειγματικά και πρόσφατα κατασκευασμένη, ανοικτή πισίνα.