Αξιοθέατα

Προικισμένα από την φύση αλλά και ευνοημένα από την γεωγραφική τους θέση , τα Καμένα Βούρλα δεν είναι ένας προορισμός που μπορείς εύκολα να σβήσεις από την λίστα των καλοκαιρινών και χειμερινών σου διακοπών. Είναι χτισμένα στη ρίζα του όρους Κνημίδα, σ ένα στενό πλάτωμα γης που βρέχεται από τον Βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο , μόλις 180 χλμ από την Αθήνα. Οι ευκαιρίες για εξερευνήσεις είναι πραγματικά πολλές καθώς οι αποστάσεις ανάμεσα στο βουνό και την θάλασσα είναι σχεδόν μηδαμινές. Έτσι μπορείτε να πραγματοποιήσετε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες εκδρομές που ξεφεύγουν εντελώς από τα συνηθισμένα ,χωρίς να χρειαστεί να διανύσετε πάνω από 50-60 χλμ.

Μουσείο Θερμοπυλών

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν γύρω από τα ιστορικά γεγονότα μέσω πλοήγησης σε ψηφιακά «τραπέζια» πληροφοριών, αλλά και παρακολουθώντας video τρισδιάστατης τεχνολογίας γύρω από την μάχη των Θερμοπυλών. Αρχικά, ο επισκέπτης παρακολουθεί την εισαγωγική τρίλεπτη ταινία στην αίθουσα προκαταρκτικής ενημέρωσης. Στη συνέχεια, εισέρχεται στην αίθουσα διαδραστικών εφαρμογών, όπου σε οκτώ δυναμικά τραπέζια παρουσιάζονται οι πολυμεσικές εφαρμογές με θέμα το ιστορικό πλαίσιο της μάχης και την απήχησή της μέχρι τις μέρες μας. Εκεί, παίζοντας, συλλέγει πληροφορίες για τη μάχη των Θερμοπυλών. Ακολουθεί η αίθουσα Εικονικής Πραγματικότητας, όπου παρακολουθεί, με ειδικά γυαλιά τεχνολογίας κυκλικής πόλωσης, την προβολή της τρισδιάστατης ψηφιακής ταινίας για το στρατιωτικό εξοπλισμό Ελλήνων και Περσών.

 

Η ξενάγηση ολοκληρώνεται με ένα ταξίδι στο χρόνο. Στην εφαρμογή Εικονικής Πραγματικότητας με θέμα τη μάχη των Θερμοπυλών ο επισκέπτης μεταφέρεται στο πεδίο της μάχης και συμμετέχει ενεργά στην προετοιμασία των στρατιωτών πριν από τη σύγκρουση. Ένας μουσειοπαιδαγωγός εκτελεί χρέη πλοηγού και με τη βοήθεια ενός ασύρματου τηλεχειριστηρίου καθοδηγεί τους επισκέπτες

 

Περίοδος λειτουργίας:
Χειμερινό: καθημερινές (Δευτ.-Παρ.): 8:00-17:00 και σαβ/κα: 9:00-17:00
Θερινό: καθημερινές (Δευτ.-Παρ.): 8:00-19:00 και σαβ/κα: 10:00-18:00
Γενικές πληροφορίες: Τηλέφωνο: 22310- 93054

Μοναστήρι Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

Προνομιακό σημείο για να απολαύσετε το τοπίο, αλλά και να προσανατολισθείτε γεωγραφικά στον γεωφυσικό χώρο της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας είναι το μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που απέχει μόλις 4 χλμ. χιλιόμετρα από τα παράλια της πόλης και καθώς βρίσκεται σε ύψος 400 μέτρων προσφέρει ανεπανάληπτη θέα στην πολυσχιδή ακτογραμμή. Θα φτάσετε εύκολα ακολουθώντας τις πινακίδες από την έξοδο της πόλης προς Λαμία.

 

Η ανάβαση στις κατάφυτες πλαγιές του όρους Κνημίδα αρχίζει με έντονες στροφές που σύντομα θα σας φέρουν σε χαρακτηριστικό σημείο με βελανιδιές και κυπαρίσσια, όπου βρίσκεται το μοναστήρι. Ο ναός ανακατασκευάστηκε τον 16ο μ.Χ. αιώνα ύστερα από καταστροφή και τότε απέκτησε την τελική του μορφή και οι τοιχογραφίες είναι του 18ου αιώνα. Από την αυλή του παρεκκλησιού θα απολαύσετε την καλύτερη άποψη του Ευβοϊκού κόλπου, των Καμένων Βούρλων, της Νέας Εθνικής οδού. Αν πάτε λίγο ψηλότερα, θα δείτε να προβάλλουν στον ορίζοντα τα στενά των Θερμοπυλών, το δέλτα του Σπερχειού, το σύνολο του Μαλιακού κόλπου, μεγάλο μέρος του λαμιακού κάμπου και σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος της Αν. Στερεάς Ελλάδας. αρχαίου ιερού του οποίου η θέση ακόμη δεν έχει εντοπισθεί.

Καρυά

Από το μοναστήρι ο δρόμος συνεχίζει πάντα ασφάλτινος για το ορεινό χωριό Καρυά (5 χλμ.) που ακουμπά στις νότιες παρυφές του όρους Κνημίδα σε ύψος 800 μέτρων. Είναι ένας ήσυχος δροσερός οικισμός με πηγαία νερά και εξαίσια θέα στην κοιλάδα του Βοιωτικού Κηφισού και στον Παρνασσό. Η Καρυά θεωρείται η «γενέτειρα» της λουτρόπολης των Καμένων Βούρλων καθώς από εδώ οι πρώτοι κάτοικοι κατέβηκαν στην παραλία και δημιούργησαν τους αρχικούς οικιστικούς πυρήνες που με την πάροδο του χρόνου συνενώθηκαν και μετασχηματίστηκαν στη σύγχρονη πόλη.

Δροσερές αποδράσεις ( Ρεγγίνι - Καλλίδρομο - Μενδενίτσα - Παρνασσός)

Μια όμορφη εκδρομή που μοσχοβολά δροσερό, βουνίσιο αέρα και θα σας μυήσει στα μυστικά της φυσιογραφίας της περιοχής ξεκινά από το Καινούργιο και συνεχίζει προς το χωριό Ρεγγίνι, μόλις 8 χλμ. από τα Kαμένα Βούρλα. Στις παρυφές του χωριού κυλά το ποτάμι Βοάγριος που κρατά το όνομά του από τα χρόνια του Ομήρου.

Από το Ρεγγίνι θα προσεγγίσετε το χωριό Καλλίδρομο και θα συνεχίσετε πάντα σε ορεινό δρόμο που διατρέχει τις κατάφυτες πλαγιές για τη Μενδενίτσα, έναν από τους ομορφότερους και σχετικά πιο καλοδιατηρημένους ορεινούς οικισμούς της Φθιώτιδας. Στο κέντρο του δεσπόζει η εκκλησία του Αϊ -Γιώργη με τη φουντωτή κουκουναριά να στολίζει τον περίβολο, ενώ αντίκρυ στην κορφή του λόφου το θρυλικό μεσαιωνικό κάστρο στέκει απόμακρο και βουβό, μάρτυρας των αιώνων που πέρασαν.

 

Το Κάστρο της Βοδονίτσας ανήκει στην εποχή της Φραγκοκρατίας και κτίστηκε από τους ιππότες της Τέταρτης Σταυροφορίας, αμέσως μετά την πρώτη άλωση της Κων/πολης, το 1204. Η Μενδενίτσα αλλά και τα υπόλοιπα χωριά που φωλιάζουν στις υπώρειες του Καλλίδρομου όρους, ενδείκνυνται ως αφετηρία για ευχάριστες κοντινές αποδράσεις στο ελατοσκέπαστο βουνό.

Τέλος για τους λάτρεις του βουνίσιου σκι , μόλις 60 χλμ από τα Καμένα Βούρλα , βρίσκεται ο Παρνασσός. Μια εκδρομή που επιβάλλεται να πραγματοποιήσετε κατά την διάρκεια των χειμερινών σας διακοπών.

Παραλίες

Νότια από τα Καμένα Βούρλα – μέσω του παλιού εθνικού δρόμου- θα προσεγγίσετε την καλύτερη ακρογιαλιά της περιοχής, το «Ασπρονέρι». Είναι στρωμένη με άμμο, βοτσαλάκι και νερά που βαθαίνουν σύντομα. Όλη η ακτογραμμή ως τον Αγιο Κωνσταντίνο ,καλύπτεται από πεύκα και πλατάνια και είναι ιδανική για κολύμπι. Η ήσυχη παραλία του Καινούργιου βρίσκεται σε απόσταση 150m από το SERENITY VILLAGE και αποτελεί μία ιδανική πρόταση για κολύμπι και για χαλάρωση.